Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo 4 arkusze
masło 100 g
cebula 1 szt.
jabłko 2 szt.
suszona żurawina 100 g
mięso mielone wieprzowe 500 g
szpinak 200 g
ser pleśniowy niebieski 200 g
ogóreczki konserwowe
oliwki czarne Smak
olej rzepakowy
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cynamon Prymat
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18

Kroki postępowania

1
Rozpuszczonym masłem z dodatkiem soli smarujemy płat ciasta filo. Nakładamy kolejne warstwy ciasta i również smarujemy je masłem. Formę o wielkości ok. 30 x 20 cm smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto
2
Cebulę i jabłka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy żurawinę i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto
3
Po chwili na patelnię dodajemy mięso i całość przyprawiamy do smaku Przyprawą do wieprzowiny. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut. W trakcie smażenia możemy dolać odrobinę wody.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto
4
Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 220°C.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto
5
Do farszu wrzucamy szpinak, zdejmujemy z ognia i delikatnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto i zawijamy jego boki do środka.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto
6
Podajemy w naczyniu żaroodpornym wraz z całymi ogóreczkami konserwowymi i czarnymi oliwkami.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Wieprzowina w cieście filo, odc. 18 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kim.kist
kim.kist 07.11.2016 13:07
wyszlo super - moje nowe danie popisowe Polecam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak