Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16

4.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

szparagi zielone 1 pęczek
cukier szczypta
jajko 5
Bułka tarta klasyczna Prymat
parmezan starty 100 g lub sera typu bursztyn
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
zsiadłe mleko 250 ml
rukola
olej rzepakowy do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
rzodkiewka do dekoradji

Sos musztardowo miodowy

Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
miód wielokwiatowy 2 łyżki
Koperek suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16

Kroki postępowania

1
Do miski wbijamy 3 jajka, dodajemy sól i kolorowy pieprz, rozkłócamy widelcem i wlewamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, przesuwając delikatnie ścięte krawędzie do środka.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16 foto
2
Przygotowujemy sos musztardowo-miodowy: musztardę francuską mieszamy z miodem i doprawiamy do smaku koperkiem suszonym. Twarde końcówki szparagów odcinamy i pozostałą część wrzucamy na kilka minut do gotującej się wody z dodatkiem sporej ilości cukru i szczypty soli. Po wyjęciu blanszujemy w misce z zimną wodą (można dodać kostki lodu), a następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16 foto
3
Dwa jajka rozkłócimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy ze startym serem i doprawiamy do smaku pieprzem białym. Szparagi panierujemy najpierw w jajkach, a następnie w bułce wymieszanej ze startym serem. Tak przygotowane szparagi smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Smażymy je do czasu, aż panierka się zrumieni, a następnie odsączamy z namiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16 foto
4
Na talerzu robimy kleksy z zsiadłego mleka oraz sosu musztardowo-miodowego. Dodajemy listki rukoli oraz pokrojony w małe prostokąty omlet. Na wierzch wykładamy szparagi. Danie możemy udekorować olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy) oraz plasterkami rzodkiewki z zimnej wody (rzodkiewkę pokrojoną w bardzo cienkie plastry zanurzamy w zimnej wodzie, aż stanie się przezroczysta i delikatnie powygina się).
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Chrupiące szparagi podane z omletem, odc. 16 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak