Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 6 szt
cukru 3/4 szklanki
mąki 1,5 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
wody 2 łyżki
cukru waniliowego 1 opakowanie
margaryny 1 kostka
żółtek 3 szt
galaretki pomarańczowej 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzeczki
galaretki zielonej 2 opakowania
poncz do nasączenia
banan 5 szt
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać żółtka na przemian z cukrem. Dodać cukier waniliowy, wodę i delikatnie wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec ok 30 minut. Zostawić do ostygnięcia. Przygotować masę bananową. Rozpuścić galaretkę pomarańczową z żelatyną w pół szklanki gorącej wody Wystudzić.Obrać banany i zetrzeć na tarce. Zmiksować cukier z żółtkami dodając po trochu margaryny. Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać. Masę wyłożyć na nasączony biszkopt. Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Na masie ułożyć pokrojone w plasterki banany i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 03.03.2013 23:19
mmm jaki śliczny ;)
Sloneczko222 04.04.2011 20:11
banany........pycha.........
FAFIK 11.02.2011 14:24
Pyszny ten placuszek
Mysiunia 27.12.2010 22:28
moje ulubione ciasto! :) masz moj głosik, bo to coś co lubie najbardziej:)
matii6 10.12.2010 16:27
smaczne ciasto,lubię bananowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak