Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z żurkiem

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna 250 g
masło 150 g
woda zimna 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1/3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/3 łyżeczki

farsz

śmietana 18 proc 250 g
jajko 2 sztuki
białko 2 sztuki
żurek 3 łyżki
pieprz 1 do smaku
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki

pozostałe

kiełbasa biała 2 sztuki
boczek wędzony 15 dkg
jajko 3 sztuki
natka pietruszki 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z żurkiem

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej.
Krok 1 - Tarta z żurkiem foto
2
Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam.
Krok 2 - Tarta z żurkiem foto
3
Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 15-20 minut aż się zarumieni.

Krok 3 - Tarta z żurkiem foto
4
Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni. Jajka sztuk trzy gotuję na twardo i kroję na pół.
Krok 4 - Tarta z żurkiem foto
5
Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, białka, żurek, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Całość mieszam widelcem.

Krok 5 - Tarta z żurkiem foto
6
Na wystudzone ciasto wylewam 2/3 farszu, układam plastry kiełbasy, połówki jajek, dodaję boczek i wylewam resztę farszu. Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15 minut aż się zetnie. Posypuję natką pietruszki.
Krok 6 - Tarta z żurkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 22.07.2016 15:29
Brawa za kreatywność
mariuszek8 03.05.2016 10:51
zupełnie coś innego
Klausia 02.05.2016 13:29
jakie pomysły :D
Ela15 19.04.2016 08:47
fajna tarta
Alex_M 15.04.2016 11:20
cudeńko :)
IwonaKa 11.04.2016 18:37
wyglada pięknie,nie jadłam jeszcze takiej tarty
sezamek 30.03.2016 13:29
Smaczne i ładnie się prezentuje :)
Poison1988 22.03.2016 08:12
wygląda przepysznie, chętnie bym spróbowała :)
Ada-Gaba 21.03.2016 22:00
Świetny pomysł
IKrakowianka 21.03.2016 21:06
rewelacyjny pomysł!
MałaMi89 21.03.2016 20:39
Ekstra - trochę tradycji w nowoczesnym wydaniu :)
noninka77 21.03.2016 18:57
Tradycyjny żurek w nowoczesnej odsłonie :)
Beata999 21.03.2016 18:03
Pyszny pomysł.
ada.la 21.03.2016 17:34
wspaniały pomysł
2milutka 21.03.2016 16:27
świetna tarta :)
Bernadeta1 21.03.2016 15:40
podziwiam Twoje pomysły, super przepis
Benita 21.03.2016 15:22
fajne kolorki
Agnieszka-87-25 21.03.2016 14:45
bardzo ładna
gosia56 21.03.2016 14:42
na pewno pyszna;)
anka1988 21.03.2016 13:36
pięknie się prezentuje.
ania2610 21.03.2016 12:58
ale fajny pomysł - wygląda apetycznie i świątecznie
Grazyna0211 21.03.2016 12:57
jestem ciekawa smaku tej tarty
Konczi 21.03.2016 12:28
żurek w innej odsłonie - świetny !
pestka 21.03.2016 12:10
wspaniały pomysł
KORAL 21.03.2016 11:57
Cudowny pomysł i wykonanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak