Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąski z ciasta francuskiego

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
pieczarki 15 dag
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 1 łyżka
pomidory suszone w zalewie 4 szt
ser feta 10 dag
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Przekąski z ciasta francuskiego

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu - może być oliwa po suszonych pomidorach. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojone pomidory suszone i podsmażamy razem ok. 5-10 min. - aż powstały sos odparuje.Następnie dodajemy suszone pomidory w proszku, paprykę mieloną oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na 8 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy porcje farszu i rozkruszony ser feta. Końce kwadratu zlepiamy u góry i każdy "pakiecik" posypujemy ziarnami czarnuszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej "pakieciki", wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 17 min. Taka przekąska najlepiej smakuje na ciepło ale równie dobrze sprawdza się jako przystawka na szwedzki stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 22.03.2016 00:41
pięknie wypieczone
Stenka 21.03.2016 19:21
smaczna przekąska
mirosława4 21.03.2016 17:21
fajne nie tylko na przekąskę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak