Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ryżu z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cukier 3 łyżki
masło 2 łyżki
cynamon 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
ryż 2 (w woreczku)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ryżu z jabłkami

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wrzucić do rondla, podlać 2-3 łyzkami wody i gotować na wolnym ogniu do momentu rozgotowania. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
1 torebkę ryżu wsypać do żaroodpornego naczynia, wyłożyć usmażone jabłka (zostawić 2 łyżki o dekoracji), wyłożyć drugą torebkę ryżu i udekorować pozostałymi jabłkami. Polać roztopionym masłem, włożyć do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Podawać z bitą śmietaną, innymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.10.2015 16:10
dobrze zrobić od czasu do czasu zwłaszcza jak się ma zbędne jabłka
Iwusia 25.10.2012 22:44
bardzo lubię
Bożena13 02.08.2012 21:30
wygląda genialnie, ale smakować musi jeszcze lepiej ;)) super przepis;)
Rybciia 26.05.2012 23:18
uwielbiam
m1monika 16.02.2012 20:15
uwielbiam
Monika193
Monika193 06.09.2010 06:11
świetna
Margo1 22.08.2010 17:22
Bardzo ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak