Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik- wybuchowy szampan

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
olej rzepakowy 1 łyżka

ŚMIETANKOWA STRACIATELLA

śmietana 30% 250 ml
ser biały 250 gram z wiaderka
czekolada gorzka 3/4 tabliczki
cukier puder 1 zaokrąglona łyżka do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

BRZOSKWINIOWA WARSTWA

brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

DODATKOWO

granat 1 sztuka

GALARETKA Z SZAMPANA

szampan 3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik- wybuchowy szampan

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wlewamy olej.
Delikatnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy.
Krok 1 - Torcik- wybuchowy szampan foto
2
ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę. Masę mieszamy łyżką i wykładamy na przestudzony biszkopt. Torcik odstawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Między czasie przygotowujemy warstwę brzoskwiniową.
Krok 2 - Torcik- wybuchowy szampan foto
3
BRZOSKWINIE:Brzoskwinie kroimy na mniejsze części i miksujemy wraz z sokiem. Do otrzymanego musu dodajemy ok 0,5 szklanki wody. W sumie całości powinno być 1 litr.
Tak przygotowane brzoskwinie stawiamy na ogniu. Do ciepłych dodajemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia dodanych składników. Brzoskwinie zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną masę wykładamy na zastygniętą śmietankę.
Krok 3 - Torcik- wybuchowy szampan foto
4
Na brzoskwinie wykładamy ziarenka wyjęte z granatu. Torcik ponownie wstawiamy do chłodu by brzoskwiniowa warstwa zastygła.
Krok 4 - Torcik- wybuchowy szampan foto
5
Jedną szklankę szampana podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Do letniego szampana dodajemy pozostałe 2 szklanki. W momencie łączenia szampan może się dość mocno pienić, ale piana opadnie po chwili.
Gotowy, zimny szampan, bez piany wylewamy na wierzch torcika. Ponowie wstawiamy go do zastygnięcia.
Krok 5 - Torcik- wybuchowy szampan foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 05.05.2016 23:27
no piękny!
gusia1000 14.03.2016 21:26
Dobre ciasto.
iziona 12.03.2016 18:45
Rewelacyjne ciasto :)
ben-ka 12.03.2016 18:19
o jejku....taki apetyczny ! daj kawałek:)
Maridka19 12.03.2016 17:55
Znakomite ciasto
ilka01 12.03.2016 17:44
pyszności :)
Aleksandra/Olcia 12.03.2016 17:18
ale pyszności
ania2610 12.03.2016 16:53
rewelacyjny, wielosmakowy - coś pysznego!
ada.la 12.03.2016 16:28
pomysłowy torcik
Damiano
Damiano 12.03.2016 15:21
pyszny torcik
joannaa24 12.03.2016 15:17
Pyszny i piękny tort :)
noninka77 12.03.2016 15:05
Przepis rewelacyjny!
Renata9 12.03.2016 14:42
Rewelacyjny torcik :-)
dodi 12.03.2016 14:38
pysznie wygląda
mikrusiak 12.03.2016 14:28
Ojej... ale ciacho :) extra :)
Lis 12.03.2016 13:06
Ekstra wygląda:)
olkaaa 12.03.2016 11:40
chętnie spróbuję
Edith85 12.03.2016 11:36
wygląda genialnie
cukiereczek 12.03.2016 11:32
bardzo efektowne ciasto
Stenka 12.03.2016 10:30
smakowicie wygląda, z tym szampanem pomysłowo
misia123410 12.03.2016 10:17
Coś innego:)
tobi1989 12.03.2016 09:44
Fajny tort :)
Madzai 12.03.2016 09:44
Bardzo fajny pomysł :)
KORAL 12.03.2016 08:55
Na pewno dobry
Ewelina1991 12.03.2016 08:54
piękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak