Sposób przygotowania

Jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wsypać do 10 litrów zimnej wody, bardzo wolno podgrzewać aż do wrzenia, wsypać chmiel, zmniejszyć ogień i gotować płyn jeszcze przez pół godziny, wszystko to robić pod przykryciem. Następnie ostudzić płyn, przecedzić, pozostałe paprochy przepłukać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać, wlać drożdże uprzednio rozmnożone w kilku łyżkach ciepłej wody doprawionej cukrem i szczyptą mąki, fermentować w temp. pokojowej przez 3-5 dni. Przecedzić przez płótno, wlać do butelek, zamknąć szczelnie, wstawić do piwnicy. Nazajutrz można pić :)

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Lubię piwo,ale takiego nie robiłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Przepis zdecydowanie dla mnie ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mniammm suoer

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !