Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwo jałowcowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chmiel 2 dkg
cukier 80 dkg
drożdże 2 dkg
woda 10 litrów
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Piwo jałowcowe

Jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wsypać do 10 litrów zimnej wody, bardzo wolno podgrzewać aż do wrzenia, wsypać chmiel, zmniejszyć ogień i gotować płyn jeszcze przez pół godziny, wszystko to robić pod przykryciem. Następnie ostudzić płyn, przecedzić, pozostałe paprochy przepłukać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać, wlać drożdże uprzednio rozmnożone w kilku łyżkach ciepłej wody doprawionej cukrem i szczyptą mąki, fermentować w temp. pokojowej przez 3-5 dni. Przecedzić przez płótno, wlać do butelek, zamknąć szczelnie, wstawić do piwnicy. Nazajutrz można pić :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 03.03.2013 23:46
mniammm suoer
RenataZ-et 01.10.2010 00:38
Przepis zdecydowanie dla mnie ;)
Margo1 22.08.2010 17:27
Lubię piwo,ale takiego nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak