Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotlety cielęce w sosie wiśniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 kotlety cielęce
250 g wiśni bez pestek
pół szklanki wytrawnego białego wina
szklanka śmietany
1/2 łyzeczki pieprzu
łyżka masła
łyżka mąki i sól
odrobina sosu worcester
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: kotlety cielęce w sosie wiśniowym

Kotlety ponacinać, aby nie skręcały się podczas smażenia. Natrzeć olejem, przyprawić pieprzem i solą. Zrobić zasmażkę: masło roztopić i oprószyć mąką, podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać wino wymieszane ze śmietaną, chwilę pogotować, aby zrobił się gęsty sos, a potem dodać do niego wiśnie. Zdjąć z ognia i natychmiast przykryć pokrywką. Mięso przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię i zmniejszyć ogień. Kotlety usmażyć z obu stron. Sos wymieszać z tłuszczem, na którym były smażone kotlety i doprawić do smaku. Przed podaniem na stół mięso polać sosem. Podawać z ziemniakami lub duszonym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 03.03.2013 23:46
mniam mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak