Sposób przygotowania

Rybę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, dodając listek laurowy. Rybę delikatnie wyjąć, odsączyć i przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Dodać jajka, przesianą mąkę, śmietanę, zieleninę, dobrze wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku. Dużą formę do zapiekania wyłożyć płatkiem folii spożywczej, przełożyć masę rybną. Formę umieścić w większej formie lub brytfannie napełnionej ciepłą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy z pasztetem). Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnego rosołu. Resztę rosołu zagotować, wymieszać z napęczniałą żelatyną, ostrożnie dolewać herbatę, kontrolując smak. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka zacznie się ścinać wylać ją na pasztet i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    nie jadłam takiego pasztetu
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !