Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryny 1 kostka
cukru 1/4 szkl.
jajko 3
mleko 1 szkl
mąki pszennej 4 szkl
rodzynek garść
cytryny 2
proszku 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Ciasto: Margarynę rozmiksuj z cukrem. Białka oddziel od żółtek, i dodawaj po jednym żółtku miksując. Zetrzyj skórkę z cytryn i dodaj do masy.Zmiksuj. Dodaj 2 łyżeczki proszku, wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodawaj przesianą mąkę na przemian z mlekiem, miksując. Następnie sparz rodzynki.Odcedź, oprósz mąką i dodaj do masy. Dodawaj stopniowo ubite białko cały czas miksując. Do jednolitej masy dolej sok z cytryny i wymieszaj. Gotową masę przelej do foremki. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 1 godzinę. Polewa: Łyżeczką wydrąż miąższ z cytryn i dosyp 7 łyżeczek cukru pudru. Wymieszaj. Masą posmaruj wystudzoną babkę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.10.2010 02:25
Prosto i smacznie.
zoha1234567890
zoha1234567890 29.08.2010 18:02
Pozwoliłam dodać sobie 2 zdjęcia ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak