Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kaczki 2 sztuki
miks sałat 120 g
pomidorki koktajlowe 250 g
majeranek 1 łyżka
sos sojowy 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Dressing

sok pomarańczowy 3 łyżki (świeżo wyciśnięty)
sok z limonki z połowy
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżka
oliwa 3,5 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym

Kroki postępowania

1
Filety z kaczki dokładnie myjemy, oczyszczamy z resztek piór, osuszamy na papierowym ręczniku. Nacinamy od strony skóry w skośną kratkę (tak aby nie naruszyć mięsa). Mięso nacieramy pieprzem i majerankiem (także pod skórką). Zalewamy sosem sojowym, posypujemy od strony skóry szczyptą soli. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
Krok 1 - Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym foto
2
Filety układamy na zimnej patelni grillowej od strony skórki. Wstawiamy na gaz. Smażymy na bardzo wolnym ogniu, tak aby tłuszczyk się wytopił (około 8 minut).
Krok 2 - Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym foto
3
Mięso przewracamy i smażymy 6 minut. Po usmażeniu gorące mięso prosto z patelni zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy na 25 minut, aby odpoczęło.
Krok 3 - Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym foto
4
W międzyczasie myjemy i kroimy na pół pomidorki cherry. Przygotowujemy także dressing: do miseczki wkładamy musztardę, dodajemy sok z limonki oraz pomarańczy i oliwę lub olej. Dokładnie mieszamy, aż sos będzie gładki. Doprawiamy szczyptą soli.
Krok 4 - Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym foto
5
Na talerzach układamy miks sałat i pomidorki. Polewamy dressingiem. Pierś z kaczki odwijamy z folii i kroimy w plastry. Układamy na sałacie. Sałatkę podajemy od razu, najlepiej z bagietką czosnkową. Smacznego!
Krok 5 - Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 05.03.2016 16:09
Super sałatka;'))
Magula 03.03.2016 21:12
fajne danie
berys18 03.03.2016 21:09
wspaniała uczta
Renataj 03.03.2016 19:45
chętnie bym zajadła takie danie: na obiad, na kolację, na cokolwiek - pysznie wygląda:)
Damiano
Damiano 03.03.2016 16:04
pyszna sałatka
MałaMi89 03.03.2016 16:02
Mięso z kaczki bardzo lubię - świetny przepis!
Wafelek2601 03.03.2016 14:34
Świetna sałatka
Bernadeta1 03.03.2016 13:14
wygląda bardzo kusząco i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak