Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko migdałowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały blanszowane 1 szklanka
woda zimna 2,5 szklanki
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko migdałowe

Migdały zalewamy wodą tak, aby były całe pokryte. Moczymy je przez noc po to, aby łatwiej było zmielić. Można również użyć migdałów w skórce, ale należy je zalać gorącą wodą i moczyć przez 1 minutę, następnie usunąć skórki.
Rano przecedzamy migdały i płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy 3-4 szklankami wody w zależności jak tłuste mleko chcemy uzyskać i dodajemy miód. Miksujemy około 2 minuty. Przelewamy na gazę i odciskamy. Pozostałości na gazie również wykorzystuję chociażby do rafaello z kaszy jaglanej . Z podanej porcji wychodzi 700ml mleka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 01.03.2016 23:25
muszę wypróbować
anka1988 01.03.2016 23:06
Chętnie bym skosztowała szklaneczkę tego mleka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak