Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba ziemniaczana z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
boczek wędzony 25 dkg
jajko 2 sztuki
cebula 2-3 sztuki
sól, pieprz do smaku
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Baba ziemniaczana z boczkiem

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć przez płótno nadmiar soku. Boczek dość drobno pokroić i lekko podsmażyć. Dodać gorący do masy ziemniaczanej i wymieszać. Wbić jajka. Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Wymieszać masę ziemniaczaną z solą i pieprzem. Wysmarować masłem blachę, wysypać bułką tartą, włożyć do niej masę ziemniaczaną. Grubość babki powinna wynosić 5-6 cm . Piec w średnio gorącym piekarniku około godziny. Podawać ze śmietaną lub gorącym sosem śmietanowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 01.10.2010 00:37
Takie babki ziemniaczane są super, a do tego boczuś... ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak