Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z dyni i aromatycznym imbirem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

dynia 800 g
mleko 750 ml
sól 1 łyżeczka
cukier szczypta
imbir starty 2 cm

Zacierki:

jajko 1 szt
mąka pszenna 100 g
woda letnia 15 ml
sól

Porada

Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Prosta, zdrowa, nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Delikatna jak aksamit, cudownie wygląda i obłędnie smakuje. Przypomina mi moje dzieciństwo i złotą polską jesień

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z dyni i aromatycznym imbirem

Kroki postępowania

1
Zacierki
Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę zagnieść na jednolite, twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Krok 1 - Zupa z dyni i aromatycznym imbirem foto
2
Dynię obrać, pozbawić pestek i oczyścić z włókien. Miąższ pokroić w kostkę i gotować w bardzo małej ilości osolonej wody przez około 20-25minut. Po tym czasie dodać starty imbir, chwilkę gotować i zblendować do postaci gładkiego kremu.
Krok 2 - Zupa z dyni i aromatycznym imbirem foto
3
Do gotującego mleka dodać przygotowany wcześniej krem z dyni oraz zacierki. Całość doprawić cukrem wedle uznania.
Krok 3 - Zupa z dyni i aromatycznym imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 09.03.2016 00:21
Z imbirem pychotka
Kolorowa 29.02.2016 20:41
Ale super wystój naturalny.
ilka01 29.02.2016 17:55
pyszna zupka
sliwka 29.02.2016 09:16
Pychotka;)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak