Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ok50dag
SZKLANKA MLEKA
drożdże świeże ok5dag
cukier 3łyżki
cukier waniliowy
szczypta soli
pół kostki masła
skórka z cytryny
cukier puder
jaja 2 szt.
ser biały ok3kostki (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z serem

Pół szklanki mleka podgrzać(tylko trochę,nie gotować) i dodać pokruszone drożdże,łyżkę cukru i 2-3łyżki mąki.Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15min.
Jajka wbić do miski,dodać pozostały cukier,cukier waniliowy i roztrzepać.Mąkę przesiać do jajek ze szczyptą soli,wlać pozostałe mleko i łyżeczkę skórki cytrynowej.Wlać rozczyn drożdżowy.Dodać stopione i schłodzone masło.Wyrobić ciasto,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie ser zemleć cukrem pudrem,zapachem cytrynowym,cukrem waniliowym.
Z ciasta zrobić rulon i pokroić na kawałki.Każdy napełniać serem,zawijać.Przykryć ściereczką i na chwilę znów zostawić.Posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i zapiekać w160stopniach ok35-30min.Posypać cukrem pudrem z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 16.11.2012 20:40
uwielbiam takie;)
Izabela/bella81 29.05.2012 10:14
świetne
mala2021 06.01.2012 09:42
super bułeczki
Koper 24.08.2010 10:10
Bardzo fajne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak