Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórków 5 kg
wody ok 4 litrów
soli 4 łyżki
czosnku kilka ząbków
korzeń i liście chrzanu
koper z baldachami

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Na spód wymytych i wyparzonych słoików włożyć po gałązce kopru i dwa ząbki czosnku. Świeże i zdrowe ogórki umyć i ciasno ułożyć w słoikach. Między ogórki wcisnąć kawałek chrzanu i jeden ząbek czosnku. Na wierzch położyć liść chrzanu. Sól rozpuścić rozpuścić w mniejszej ilości wody i wymieszać z pozostałą. Ogórki zalać zalewą tak, by je zakryła. Odstawić ogórki do czasu aż zaczną mętnieć. Jest to 2 bądź 3 dzień. Wtedy ogórki wstawić do garnka z podwójnym dnem zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Mogą się chwilę gotować ale niekoniecznie. Wyjąć i po wystudzeniu zanieść w chłodne miejsce. Ogórki się dobrze trzymają i nie wyciekają ze słoika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak