Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po polsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duży kurczak,wątróbki kurzej 1 duży kurczak
mielona gałka muszkatołowa Prymat,sól,pieprz
kajzerka 2,3,4 łyżki jajka,rodzynki,masła
mleko 1 szklanka
jaja 2,3,4 łyżki jajka,rodzynki,masła
rodzynki 3 łyżki
masło 2,3,4 łyżki jajka,rodzynki,masła

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po polsku

Kurczak natrzeć solą,pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.Wątróbkę opłukać oczyścić z błonek, zmielić razem z bułką.Dodać żółtka posiekany koperek , sparzone rodzynki.Masę doprowadzić do smaku solą i szczyptą pieprzu. Białka ubić na sztywno. Białka ubić delikatnie i wymieszać z wątróbko .przygotować masę nafaszerować kurczaka.Spiąć wykałaczko lub zaszyć nicią kuchenną, ułożyć w naczyniu .Polać stopniowo masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200st.Piec 25 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 180st.i piec jeszcze 40 min,czesto podlewając powstałym sosem oraz gorąco wodo.Gotowego kurczaka podawać z żurawino ziemniakami z wodą oraz mizerią .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak