Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Superfoods – sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na sałatkę

quinoa 150 g (komosa ryżowa)
brokuł 30 g
kalafior zielony 30 g
cebula czerwona 1/2 szt
kukurydza w puszce 4 łyżki
rzodkiewka 4 szt
pestki dyni 2 łyżki
słonecznik łuskany 2 łyżki
kolendra posiekana 2 łyżki
nasiona chia 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na krewetki

krewetki duże 12 szt
olej kokosowy 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
sok z cytryny 1/2 szt
sól

Składniki na sos

oliwa 3 łyżki
ząbek czosnku 1 szt
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 szt
miód płynny 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Superfoods – sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Najlepiej przełożyć je do małego słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsać.

Przygotowanie sałatki:
Ziarna komosy płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Komosę gotujemy w ok. 2 objętości wody (tzn. na 1 szklankę ziaren komosy 2 szklanki wody) przez około 12-15 minut. Ja komosę lekko solę i zostawiam po ugotowaniu pod przykryciem aż quinoa napęcznieje i wchłonie wodę.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Kalafiora i brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy na sicie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewki w plasterki i dodajemy do komosy. Tak samo jak nasiona słonecznika, dyni i nasiona chia oraz kukurydze i posiekaną, świeżą kolendrę. Wszystko skrapiamy połową przygotowanego sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie krewetek:

Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.

Komosę nakładamy na talerze, dodajemy ugotowane brokuły i kalafiora oraz krewetki. Polewamy pozostałym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 23.02.2016 16:27
wygląda cudownie!
VioletoweKucharzenie 22.02.2016 16:01
Marta czarujesz :-)
Jadwiga/Jaga85 21.02.2016 22:57
Pyszna sałatka
kloruś 21.02.2016 21:22
wygląda smakowicie!
Iwusia 21.02.2016 21:21
ależ ona pięknie wygląda i pewno wspaniale smakuje
Maridka19 21.02.2016 21:16
Bardzo fajny przepis na sałatkę .
IKrakowianka 21.02.2016 19:31
super pomysł na sałatkę
Beatris 21.02.2016 18:42
Bardzo lubię takie sałatki:)
Wiktoria29 21.02.2016 17:04
wygląda bardzo apetycznie
Malinka 21.02.2016 16:59
Pierwszorzędna sałatka, super!
ada.la 21.02.2016 16:48
wspaniała sałatka
Konczi 21.02.2016 16:40
Pyszna kompozycja - poezja dla oczu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak