Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 5 kg
czosnek 3 ząbki na słoik 1 l
koper 1 baldach na słoik
liść chrzanu 1 szt na słoik
sól kamienna 2 łyżki na 1 l wody
liść czarnej porzeczki 2 szt na słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Ogórki umyć i zalać wodą.
Przygotować słoiki.
Do każdego słoika włożyć koper i czosnek.
Napełnić ciasno słoiki ogórkami.
Na wierzchu ułożyć liście chrzanu.
Przygotować solankę, dwie łyżki soli na 1 litr wody.
Zalać ogórki tak aby były zakryte, nałożyć na górę każdego słoika woreczek ( w ten sposób unikniemy zardzewienia zakrętek ), nałożyć zakrętkę i zakręcić słoiki.
Odstawić w chłodne miejsce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kekerboom 01.05.2012 09:49
uwielbiam :D
cukiereczek 24.03.2012 15:16
wspaniałe ogórki
wolochski 04.07.2011 21:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak