Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z anyżem i cynamonem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka krupczatka 2,5 szklanki
margaryna 200 gram
jajko 3 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki

masa jabłkowa

jabłka 2 kg
cukier 1/3 szklanki
Kardamon mielony Prymat 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
Anyż nasiona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z anyżem i cynamonem

CIASTO KRUCHE :

Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy jajka i masło siekamy nożem, aż powstaną duże grudki, które szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować , na cieście ułożyć duży talerz i odciąć koło ,ciasto przełożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.


MASA JABŁKOWA :


Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry . Jabłka ,cukier zwykły i wanilinowy oraz przyprawy przekładamy do garnka i dusimy na średnim ogniu do chwili, aż jabłka zmiękną .Na podpieczony spód wykładamy jabłka , brzegi ciasta zawijamy do środka, pieczemy 30 minut.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 11.02.2016 12:05
poproszę kawałeczek takiej wspaniałej szarlotki :-)
VioletoweKucharzenie 11.02.2016 09:52
z anyżem jeszcze nie jadłam, musi być pyszna
Iwusia 10.02.2016 23:46
bardzo dobra
Renata9 10.02.2016 22:26
Smaczna szarlotka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak