Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto francuskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 15 dkg.
mąka tortowa 25 dkg.
masło 82% 40 dkg.
jajko
sól 1 łyżeczka
woda zimna 3/4 szkl.

Porada

Wody lodowatej dajemy tyle aby ciasto po przygotowaniu było pulchne , nie kleiło się do wałka oraz dobrze wałkowało się .

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto francuskie

Ciasto i masło po schłodzeniu powinny mieć jednakową temperaturę , im niższa temperatura w domu tym jest mniej pracochłonne przygotowanie ciasta, ponieważ nie musimy tyle razy go wałkować i schładzać . Najbardziej odpowiednia temp. to 17 st. Do robota wsypać obie mąki wcześniej przesiane przez sito, dodać sól rozpuszczoną w wodzie , jajko i wyrabiać mikserem dodając po odrobinie lodowatej wody tak długo aż ciasto uzyska konsystencję ciasta na pierogi , po czym schłodzić je w lodówce przez 30 min.Masło schłodzić także , tuż przed wyjęciem ciasta można rozwałkować masło na prostokąt wcześniej tylko trzeba zawinąć je w folię , potem rozwałkować schłodzone ciasto w prostokąt tak aby można było ułożyć na nim rozwałkowane masło zastawiając cienkie boki aby lepiej się je zakładało . Na środku rozwałkowanego ciasta ułożyć rozwałkowane masło i zawinąć brzegi tak aby powstała koperta , po czym rozwałkować je na prostokąt wałkując zawsze w jedną stronę od siebie , powstały prostokąt złożyć na 3 części i schłodzić przez godzinę . Czynność tę powtarzać co najmniej 4 razy . Jeśli jest ciepło w pomieszczeniu to więcej jak 4 razy trzeba powtórzyć wałkowanie i schładzanie . Po ostatnim razie wałkowania wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w temp. 200-220 st. przez 12-15 min. na złoty kolor . Ciasto podczas pieczenia powinno podwoić swą objętość a po upieczeniu rozwarstwiać się na cienkie kruche płatki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 09.02.2016 18:53
nie jest takie proste ale pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak