Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki indycze z sosem z pomidorów i fety.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 szklanki
papryki mielonej słodkiej 2 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
przyprawy prowansalskiej 2 łyżki
czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziaren ziela angielskiego 6 szt
średnich podłużnych pomidorów 7 szt
natka pietruszki do posypania
groszku konserwowego 1/2 puszki
makaron ugotowany al dente (ilość w zależności od apetytu (
feta 12 dag
bulion 1 kostka
indyk 90 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki indycze z sosem z pomidorów i fety.

Mięso mielone wyrobić na jednolitą masę z jajkami, bułką tartą, 1 łyżką papryki słodkiej mielonej, łyżką ziół prowansalskich, przyprawą uniwersalną, czosnkiem granulowanym i ew. solą i pieprzem.
W garnku zagotować wodę, wrzucić kostki drobiowe, listki laurowe, ziele angielskie.
Z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego (ok.80 sztuk-zawsze robię więcej i zamrażam połowę). Wrzucać do wrzącego bulionu pulpety i gotować od czasu wypłynięcia ich na wierzch przez ok. 0,5 godziny.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić, podlać 1,5 szklanki bulionu z pulpetów i rozgotować. Dodać 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej i 1 łyżkę ziół prowansalskich i chwilę pogotować.
Zdjąć z ognia, pokruszyć do pomidorów ser feta i zmiksować blenderem.Ew. doprawić do smaku.
Ugotowane pulpety osączyć.
Na talerzach rozłożyć porcje makaronu, polać sosem pomidorowym, nałożyć pulpety, posypać groszkiem konserwowym i obficie posypać natką lub inną zieleniną. Można podać ogórek kiszony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 24.06.2012 19:45
nieziemsko wyglądają
olkaaa 29.12.2011 00:11
jeszcze nie jadłam
Sarenka 31.08.2011 07:35
Wprosiłabym się chętnie na te pyszne klopsiki
Jolanta40 23.12.2010 22:50
pysznie brzmi
etka 13.12.2010 10:40
Cudowne danie, piękne zdjęcia, super!
Babciagramolka 16.10.2010 10:27
Rezerwuję sobie porcyjkę . Klopsiki w takim sosiku to zawsze mają u mnie ,, branie \"
misia53 22.08.2010 23:20
Piszę się na te klopsiki
pawel6 21.08.2010 13:18
Wyglądają super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak