Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki cebulinki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żytnia mąka 50 dkg
porcja drożdży instant na 50 dkg mąki
olej 1/2 szklanki
cebula 2 sztuki
gruba sól do smaku
jajko 1 sztuka
woda 1 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cebulinki

Wszystkie składniki ciasta powinny być ciepłe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i wymieszać, a jeszcze lepiej zmiksować z wodą, olejem i szczyptą soli. Przełożyć do ogrzanej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebule drobno posiekać.Następnie ciasto cienko rozwałkować i kieliszkiem wykroić krążki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cebulą oraz solą. Nadzienie lekko wgnieść do wnętrza ciastek. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 21.08.2010 09:45
Nie jedzone jeszcze,ale pomyślę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak