Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śmietana i galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
mąka ziemniaczana 1 szkl
cukier puder 1 szkl
śmietana 24% 2 opak
galaretka cytrynowa 3 opak
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śmietana i galaretką

Ciasto
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, pianę z białek ubić na sztywno i dodawać powoli do żółtek delikatnie mieszając.
Dodawać wolno mąkę ziemniaczaną.
Gotowe ciasto wylać do brytfanny wyłożonej papierem wysmarowanym tłuszczem i piec w średnio gorącym piekarniku 45 minut.
KREM
Śmietanę schłodzoną ubić z 2 łyżkami cukru pudru.
Galaretkę jedną rozpuścić w gotowanej szklance wody, odstawić do stężenia.
Dodawać galaretkę do ubitej śmietany, dalej ubijać.
Pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, zostawić do stężenia.

Ciasto przekroić na pół.
Na ciasto wyłożyć większą połowę kremu, przykryć drugim ciastem, wyłożyć resztę kremu.
Wierzch polać tężejącą galaretką cytrynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 18.01.2012 13:28
pyszne, robiłam też te ciasto z inną galaretką
jolajka 27.04.2011 06:43
bardzo dobre ciasto. zjedliśmy w czasie jednej nasiadówki
kasiurek 02.12.2010 09:38
lubie takie lekkie ciasta, bardzo fajne:)
RenataZ-et 22.08.2010 12:32
Wygląda bardzo apetycznie!
Margo1 21.08.2010 16:48
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak