Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino jabłkowe lekkie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 15 kg
jarzębina 20 dkg
rodzynki 10 dkg
cukier 1 kg
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Wino jabłkowe lekkie

Rodzynki zmiażdżyć, wsypać do półlitrowego słoika, zalać dwiema szklankami przegotowanej, letniej wody i trzymać w cieple, aż zaczną fermentować. Wtedy jabłka zmiażdżyć, przetrzeć przez sito, moszcz wlać do gąsiora, jarzębinę kilkakrotnie sparzyć wrzącą wodą i wsypać w całości do gąsiora, dodać 1 litr syropu zawierającego 1 kg cukru, wlać fermentujące rodzynki i nastaw dopełnić przegotowaną wodą do 10 litrów. Gąsior zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, a gdy fermentacja po 2-3 tygodniach ustanie, zlać młode wino do butelek i wstawić do zimnej piwnicy. Zużywać szybko, bo jest nietrwałe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 15.09.2012 18:55
pewnie smakowite
Motorek 07.01.2012 10:25
super winko
mirosława4 12.11.2011 21:09
prezentuje się smakowicie
Monika193
Monika193 29.08.2010 14:51
no ba
RenataZ-et 29.08.2010 14:28
Moniu Ty i Twoje winka...pychotka :)
Margo1 21.08.2010 09:47
Napewno rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak