Sposób przygotowania

Rodzynki zmiażdżyć, wsypać do półlitrowego słoika, zalać dwiema szklankami przegotowanej, letniej wody i trzymać w cieple, aż zaczną fermentować. Wtedy jabłka zmiażdżyć, przetrzeć przez sito, moszcz wlać do gąsiora, jarzębinę kilkakrotnie sparzyć wrzącą wodą i wsypać w całości do gąsiora, dodać 1 litr syropu zawierającego 1 kg cukru, wlać fermentujące rodzynki i nastaw dopełnić przegotowaną wodą do 10 litrów. Gąsior zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, a gdy fermentacja po 2-3 tygodniach ustanie, zlać młode wino do butelek i wstawić do zimnej piwnicy. Zużywać szybko, bo jest nietrwałe.

Komentarze

  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Napewno rewelacyjne
  • 3
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Moniu Ty i Twoje winka...pychotka :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    no ba
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    prezentuje się smakowicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    super winko
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    pewnie smakowite

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !