Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe warkoczyki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 250 gramów
masło 125 gramów
cukier 200 gramów
sól do smaku
drożdże 25 gramów
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe warkoczyki

Drożdże,szczyptę cukru rozpuścić w mleku.Mąkę przesiać ,zrobić dołek ,wlać drożdze i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.Dodać miękkie masło ,jajo i szczyptę soli. Zagnieść ciasto , odstawić ponownie do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 20 porcji z każdej uformować 2 wałki i zapleść .Warkocze oprószyć cukrem ,piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 01.02.2011 12:03
muszę koniecznie spróbować,moja rodzinka bardzo lubi pieczywo drożdżowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak