Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paela na szybko

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 80 dkg
salami 15 dkg
ryż basmati 40 dkg
cebula 1 szt
limonka 1 szt
kolendra
Pieprz biały mielony Prymat
sól
olej do smażenia
czosnek 4 ząbki

Porada

ja używam ryżu basmati, może być do risotto (tak aby się nie sklejał, tylko pozostał sypki)

Przepis i sposób przygotowania na: Paela na szybko

Oddzielamy mięso z udek od kości, zostawiając skórę przy mięsie). Kości zalewamy wodą z solą i przygotowujemy wywar. Mięso dzielimy na małe kawałki i marynujemy w soli z białym pieprzem. Mięso mocno obsmażamy na patelni na małej ilości oleju, do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w plastry, lub pół plastry salami), pokrojoną w kostkę cebulę, oraz czosnek w paski. Po przysmażeniu przekładamy do naczynia do zapiekania, wkrapiamy sok z 1/2 limonki, resztę limonki dodajemy pokrojoną, dodajemy pokrojoną w paski papryczkę (jeśli ktoś woli bardziej pikantną to razem z gniazdami nasiennymi), wsypujemy ryż oraz zalewamy wywarem (litr wywaru - można trochę zostawić do ewentualnego podlania w trakcie zapiekania). Dodajemy kolendrę (najlepiej świeżo zmiażdżone ziarna, ale może być również mielona).Doprawiamy solą i białym pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 35 min, w trakcie pieczenia raz mieszając i dolewając wywar w razie potrzeby. Podajemy na gorąco bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 29.01.2016 22:34
lubię takie dania
Bernadeta1 29.01.2016 21:51
szybkie i smaczne jedzonko
halina17 29.01.2016 18:32
Dobre danie.
misia123410 29.01.2016 17:15
coś innego fajnego:)
Stenka 29.01.2016 17:06
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak