Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe Eli pod pieczarkową pierzynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 1/2 kg
śmietana kremowa 30% 250 ml
woda 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
olej do smażenia
cebula 1 sztuka
kotlety schabowe 4 (2 cm)
ser żółty 150 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe Eli pod pieczarkową pierzynką

Kotlety lekko rozbić tłuczkiem,natrzeć solą,pieprzem,czosnkiem,przyprawą do grilla,skropić olejem,dać do pojemnika z pokrywką i włożyć do lodówki(najlepiej na noc)na kilka godzin.Wyjąć kotlety i obsmażyć z obu stron na oleju.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć też na odrobinie oleju.Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym,na nie rozłożyć pieczarki.Do smietany dodać pół szklanki wody,sól,pieprz,przyprawy według uznania,mąkę,dokładnie wymieszać i zalać kotlety.Posypać żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 40 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak