Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Shushi Eli

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet ryżowy 2 łyżki
długie słupki wędzonego węgorza 3 sztuki
długie słupki młodej marchewki 2 sztuki
długie słupki zielonego ogórka ze skórką 5 sztuk
sól do smaku
sos sojowy 2 łyżki
woda 100 (przegotowana)
wasabi 1 (w proszku)
łosoś wędzony 2 brzuszki
nori 5 sztuk
papryka czerwona 1/2 (pokrojona w słupki)
ryż do sushi 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Shushi Eli

W garnku zagotować 2 szklanki wody,posolić do smaku i wsypać ryż.Gotować na małym ogniu 20 minut.Wysypać ryż do miski.Wodę wymieszać z octem ryżowym i cukrem.Polać ciepły ryż pięcioma łyżkami przygotowanego roztworu,wymieszać i ostudzić.Proszek wasabi rozrobić z odrobiną przegotowanej wody na pastę.Na każdy płat nori rozłożyć 1/5 ryżu,zostawiając wolny 2 cm brzeg.Z brzegu 2 płatów,na ryżu rozsmarować wzdłuż cienki pasek pasty wasabi,położyć(na całą długość)słupek łososia,słupek ogórka,słupki papryki,zwilżyć przygotowanym roztworem wolny brzeg i ciasno zwinąć.Na 2 następne płaty,na ryżu rozsmarować pasek wasabi,położyć słupek węgorza,słupek ogórka,słupek młodej marchewki i zwinąć jak poprzednio.Na ostatni płat,na ryżu rozsmarować pasek wasabi,położyć słupek węgorza,słupek ogórka,słupki papryki i zwinąć jak poprzednie.Rulony włożyć do lodówki na godzinę.Schłodzone wyjąć z lodówki i pokroić każdy rulon na sześć części.Do pozostałego roztworu dodać sos sojowy,wymieszać i wlać do miseczki.Pokrojone shushi ułożyć na talerzu i podawać z przygotowanym w miseczce sosem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marchewka 21.11.2011 23:57
ślicznie wygląda
oliwkowa
oliwkowa 28.11.2010 00:37
Nie wypróbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak