Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonko w piwie z kapustą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

golonka wieprzowa 2 szt
sól do posypania
Pieprz czarny mielony Prymat do posypania
kapusta kiszona 1 kg
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Owoc jałowca cały Prymat 4 ziaren
kminek Prymat 1 płaska łyżeczka
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
bulion 1 l
piwo 3/4 puszki
Smalec wieprzowy do podsmażenia

Dodatkowo

Chrzan śmietankowy Smak wg uznania
musztarda wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Golonko w piwie z kapustą

Kroki postępowania

1
Golonki peklujemy (sól, pieprz mielony) lub kupujemy gotowe zapeklowane. Dodajemy do garnka, połowę kapusty. Następnie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca, kminek) i przykrywamy całość drugą połową kapusty. Dolewamy ciepły bulion.
Krok 1 - Golonko w piwie z kapustą foto
2
Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu. Jeżeli mamy za mało płynu dolewamy wodę.
Krok 2 - Golonko w piwie z kapustą foto
3
Cebulę podsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
Krok 3 - Golonko w piwie z kapustą foto
4
Dodajemy do kapusty i chwilkę gotujemy.
Krok 4 - Golonko w piwie z kapustą foto
5
Golonki podlewamy piwem i wkładamy do piekarnika na ok 30min i pieczemy w 200st
Krok 5 - Golonko w piwie z kapustą foto
6
Podajemy z chrzanem i musztardą.
Krok 6 - Golonko w piwie z kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.02.2016 17:09
Jak dawno nie jadłam :)
misia53 29.01.2016 23:57
O jejku, jaka pyszna goloneczka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak