Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z galaretką i owocami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 1 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z galaretką i owocami

CIASTO: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do białek stopniowo dokładać po jednym żółtku, łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i łyżce cukru, delikatnie połączyć. Wlać ciasto do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blachy. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. Wystudzić.
KREM: 2 szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozprowadzić budyń, obie mąki i 3 łyżki cukru. Całość połączyć z gorącym mlekiem i zagotować. Ugotowaną masę dobrze wystudzić.
Masło zmiksować do białości z 1 łyżką cukru, po ubiciu stopniowo dokładać wystudzony budyń i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć na blat ciasta.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.
Na wierzch kremu położyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bogusiaz 20.08.2012 13:32
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak