Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz buraczkowy - wołowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 300-500 gram
buraczki 2 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 0,5 sztuki
cebula biała
musztarda 1 łyżka
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat
sól i pieprz
mąka pszenna 2 łyżeczki
olej do smażenia
śmietana 100 ml 18% lub 30%
kasza jęczmienna perłowa
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka

Porada

Do gulaszu można użyć dowolnego gatunku mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz buraczkowy - wołowy

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy musztardę , łyżeczkę mąki i przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Krok 1 - Gulasz buraczkowy - wołowy foto
2
Smażymy na rozgrzanym oleju około 15-20 minut podlewając wodą lub czerwonym winem.
Krok 2 - Gulasz buraczkowy - wołowy foto
3
Następnie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do mięsa i podlewamy dużą ilością wody,aby mięso z warzywami delikatnie się gotowało.
Krok 3 - Gulasz buraczkowy - wołowy foto
4
Całość gotujemy około godziny na wolnym ogniu aby mięso zmiękło. Na koniec mąkę rozrabiamy w śmietanie i zaciągamy gulasz.
Krok 4 - Gulasz buraczkowy - wołowy foto
5
Kasze gotujemy tak jak podano na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę wykładamy dookoła na dużym półmisku u na środek wykładamy gulasz.
Krok 5 - Gulasz buraczkowy - wołowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 24.02.2016 22:22
dZIĘKUJĘ eWA.
Ewa Wojtaszko 26.01.2016 22:44
pyszne danie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 26.01.2016 22:04
Dziękuję :)))
Konczi 26.01.2016 21:41
super pomysł ! :)
A_Ka 26.01.2016 20:12
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak