Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie Eli z bitą śmietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
śmietana kremowa 30% 400 ml
śmietan fix 4 sztuki
cukier puder 3 łyżki
jagody 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie Eli z bitą śmietaną

Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut,aż się zrumienią.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.Jagody umyć i osączyć.Ostudzone ptysie przekroić,dolną część nadziać bitą śmietaną,posypać jagodami i przykryć górną częścią.Ptysie można posypać cukrem pudrem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tonia 25.05.2012 13:45
super przepis, dodałam go do mojej księgi
Angelika10 22.06.2011 23:53
Uwielbiam pyysie.
FAFIK 09.04.2011 13:45
Fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak