Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wypasione placki Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebule 2 sztuki
czosnek 1/2 główki
białe surowe kiełbasy 3 sztuki
natka pitruszki 1/2 pęczka
czerwona papryczka chikki 1/2 sztuki
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 8 łyżek
sól do smaku
olej do smażenia
ser gouda 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Wypasione placki Eli

Obraną cebulę pokroić na kilka kawałków i razem z obranym czosnkiem posiekać w malakserze (można potrzeć na tarce do placków) na miazgę.Wyłożyć na miseczkę.Z papryczki usunąć nasionka i pokroić w bardzo drobną kosteczkę (radzę założyć rękawiczki do krojenia).Natkę pietruszki posiekać.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Z kiełbasy usunąć osłonki i ją rozdrobnić.Obrane,umyte ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami(ja tarłam w malakserze) i wyłożyć na sito,żeby odciekły z soku.Skrobię po odlaniu soku dodać do placków.Ziemniaki włożyć do miski,dodać rozdrobnioną kiełbasę,utarty ser,posiekaną natkę pietruszki,papryczkę chilli,cebulę z czosnkien,jajka,mąkę,sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżką ciasto,formując placki.Smażyć na złoto z obu stron.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LuKaSz4761 27.04.2012 09:43
fajne
LuKaSz4761 27.04.2012 09:43
fajne
caroline1983 14.06.2011 11:05
Pyszniutkie, az sie głodna zrobiłam na sama mysl :)
banditka 08.09.2010 11:16
aż ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak