Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik majowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zsiadłe mleko 4 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
botwinka 1 pęczek
rzodkiewka 1 pęczek
ogórek 1 szt.
szczypiorek posiekany 1 łyżka
koperek posiekany 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion warzywny 1/2 szklanki
olej słonecznikowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik majowy

Botwinkę bardzo starannie umyć , pokroić wraz z listkami na niewielkie kawałki. Dusić w rondelku na tłuszczu około 10 minut, pod koniec wlać bulion i wystudzić. Rzodkiewkę i ogórka umyć i pokroić w drobna kostkę, Włożyć je wraz z zielenina i wystudzona botwinką do naczynia z zsiadłym mlekiem. Wlać śmietanę i zmiksować lub ubić trzepaczką, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać mocno schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 27.03.2011 23:43
uwielbiam chłodniki w gorące dni...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak