Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z mięsem i cebulką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 500 g
mięso mielone wieprzowe 250 g
cebula 2 szt
jabłka 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z mięsem i cebulką

Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone mięso, cebule pokrojona w piórka i ćwiartki jabłka bez skórki i gniazda nasiennego. Dosypujemy majeranku wg uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać w spiżarce kilka miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 03.08.2017 06:30
bardzo dobry smalczyk !!!!
Kolorowa 20.01.2016 21:12
Śliczny talerzyk ;)
halina17 19.01.2016 16:21
Dobry smalec,
SzczyptaChili 19.01.2016 15:56
domowy niezastąpiony , pycha :)
Ola1984 19.01.2016 13:36
Mój smak dzieciństwa :)
dollce 19.01.2016 13:14
Uwielbiam takie smaki :)
Madzik239 19.01.2016 11:02
Taki prawdziwy swojski smalczyk..uwielbiam
Malinka 19.01.2016 10:56
Smalec domowy to jest TO!!!
Wafelek2601 19.01.2016 09:14
Pyszny jest taki domowy smalec
olkaaa 19.01.2016 07:50
fajny pomysł
Łukasz15 18.01.2016 22:53
Bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak