Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w piwie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 400 g
piwo 500 ml
ząbki czosnku 4 szt
Przyprawa do mięs Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w piwie

Kroki postępowania

1
Żeberka kroimy na kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy ząbki czosnku.
Krok 1 - Żeberka duszone w piwie foto
2
Następnie posypujemy je solą ziołową i dużą ilością przyprawy do mięsa.
Krok 2 - Żeberka duszone w piwie foto
3
Całość powoli zalewamy piwem.
Krok 3 - Żeberka duszone w piwie foto
4
Następnie przykrywamy garnek i stawiamy na gazie do wolnego duszenia.
Krok 4 - Żeberka duszone w piwie foto
5
Po 30 minutach z garnka zdejmujemy pokrywkę i od tej pory dusimy żeberka bez przykrycia, żeby piwo mogło powoli odparowywać.

Co jakiś czas żeberka obracamy na drugą stronę. Dusimy je na małym ogniu, aż będą miękkie a piwo ładnie odparuje.
Krok 5 - Żeberka duszone w piwie foto
6
Żeberka podajemy np. z ziemniakami polanymi sosem piwnym.
Krok 6 - Żeberka duszone w piwie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 16.01.2016 23:15
Na taki obiadek chętnie się zapiszę....
Kolorowa 16.01.2016 17:34
fajny przepis ;)
Damiano
Damiano 16.01.2016 12:26
smaczne jest takie mięsko
Wacław 16.01.2016 11:48
moje smaki :-)
pestka 16.01.2016 10:33
smaczny obiad
Maridka19 16.01.2016 10:10
Pysznie przygotowane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak