Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierwsze ,, koty za płoty \" czyli Obento Buni :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

natka pietruszki kilka listków
sałata 1 liść
sól 1 szczypta
ryż 1 szklanka
jajko 2 szt. na twardo
rzodkiewka 1 szt.
winogrona kilka szt.
ogórek kilka plasterków
furikake 1 łyżka (rybne)
furikake 2 łyzki (jajeczne)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierwsze ,, koty za płoty \" czyli Obento Buni :

Próbuję , próbuję i jeszcze raz próbuję .Na pierwszy smak- to jednak zupełnie inna kuchnia. Bardzo mi odpowiada sposób dekoracji .
Jajka na twardo uformować w foremkach do jajek ( ja zrobiłam rybkę i samochodzik ) .Osolić wodę . Wyciąć z nori 3 paski i jeden trójkąt .Maczać dłonie w osolonej wodzie i formować owale na Onigiri ( kanapki ryżowe ). Obtaczać w Furikake jajecznym ( posypce jajecznej.) Opasać paskami nori ( zrobiłam takie 2 ) . Uformować owal z ryżu ( jak jajko ) przepasać paskiem tworząc obręcz przez środek . Uformować ryż w trójkąt , obtoczyć w
Furikake rybnym ( posypce rybnej ) - ułożyć na trójkącie nori, zagiąć tak by utworzyła się kieszeń - docisnąć by się zlepiło .
Wyciąć z szynki, sera i ogórka ozdobne elementy .
Układać wszystko w pudełeczku Obento wbijając w poszczególne elementy ,, grzebyki \" i ,, szpilki \".
Dekorować sałatą , szczypiorkiem, natką pietruszki . Położyłam dodatkowo 2 kulki cawiartu czerwonego.
A teraz wrażenia :
- Furikake jajeczne -smakuje jak żółtko ugotowanego na twardo jajka pokruszone i zmieszane z czymś w rodzaju Vegety , słonawe - może być
-Furikake rybne -smakuje jak wędzona ryba zmieszana z czymś w rodzaju vegety - słone- ma intensywnie rybi zapach i to mi przeszkadza - smak może być
-Nori- znam- pachnie wodą morską , smak lekko słonawy - w zasadzie neutralny- może być
Jak Japończycy jedzą z tych pudełeczek nie mam pojęcia- mnie było nie wygodnie- przełożyłam na talerz .Zjadłyśmy z dipem majonezowym ( zupełnie nie po japońsku ) . Podejrzewam , że raczej będę te produkty używać tworząc fusion .Podoba mi się sposób podawania- smak nadam swój przez użycie części produktów typowo polskich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 14.02.2011 21:48
to zdecydowanie nie moja liga:)
Nastka 30.09.2010 00:10
mniam, apetycznie, ale opanowanie japońskich pałeczek...uf a skąd wytrzasnąć te foremki na jajka ?? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak