Sposób przygotowania

Wszystko zaczęło się od dyskusji z Pyzą na forum ( dawno temu ) w koło moich ,,Oranżowych kluseczek \" .Zaowocowało to pomysłem na czerwone , zielone czy czarne kluski .
Ugotować ziemniaki i buraczek w mundurkach . Obrać .Ostudzić . Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków , buraczka utrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Buraczka ułożyć na sitku i odcisnąć sok. Zmieszać obie masy . Lekko osolić .Ułożyć masę w misce- wygładzić powierzchnię , podzielić na 4 części .Jedną część wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną + 3 łyżki mąki pszennej .Dołożyć to co wyjęte i zagnieść ciasto. Formować wałeczki jak na kopytka, pokroić ( jak na kopytka ) i każdą kluseczkę ,, poturlać \" w dłoni formując kulkę = podsypując zwykłą mąką . Układać na wysypanej mąką tacce .Gotować na osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia .
Podawać z sosami , jako dodatek do mięs .
Pięknie wyglądają jak są zrobione wszystkie 5 kolorów ( pomarańczowy- z kurkumą i puree ziemniaczanym , zielone- z masa szpinakowa , czarne - barwione sepią , białe- normalne i te czerwone- buraczkowe ) - ułożone warstwami w szklanym naczyniu ( jak sałatki warstwowe ) .

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    banditka

    wygląda egzotycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    pomysł wykorzystam na pewno :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    miła odmiana
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    wspaniały pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    fajny pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    pyszniutkie:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !