Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini torciki czekoladowe

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto na 3-4 porcje

mąka tortowa 130 g
jajko 2 szt (duże)
cukier 210 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mleko 110 ml
masło 55 g

Składniki na krem z białej czekolady

biała czekolada 110 g
serek śmietankowy 250 g
masło 115 g
cukier puder 3 łyżki

Składniki na krem z mlecznej czekolady

czekolada mleczna 110 g
serek śmietankowy 250 g
masło 115 g
cukier puder 3 łyżki

Dodatkowo

dżem wiśniowy 4 łyżki
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini torciki czekoladowe

Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy w misce aż będą puszyste. Stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mlekiem. Delikatnie wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i wycinamy okręgi np. ringiem lub szklankę (z podanej ilości wyjdzie ok. 3-4 torcików w zależności od średnicy naszych okręgów).

Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Białą czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy żeby polewa wystygła. Serek ubijamy kilka minut z cukrem pudrem, dodajemy zimną polewę i dokładnie mieszamy. Krem chowamy do lodówki.

Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady:
Mleczną czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy żeby polewa wystygła. Serek ubijamy kilka minut z cukrem pudrem, dodajemy zimną polewę i dokładnie mieszamy. Krem chowamy do lodówki.
Jeden blat ciasta smarujemy wiśniowym dżemem, na dżem nakładamy krem z białej czekolady i przykrywamy drugim blatem ciasta. Boki i wierzch ciasta również smarujemy kremem z białej czekolady. Torcik chowamy do lodówki żeby się schłodził i w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe torty. Na koniec nasze torciki dekorujemy kremem czekoladowym (boki i wierzch ciasta) i dekorujemy kolorowymi posypkami.
Torciki chłodzimy kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 25.11.2016 14:54
fajny pomysł
Mniam 07.01.2016 11:31
Śliczne torciki i jakie muszą być pyszne. Mmmmm.....
MałaMi89 06.01.2016 22:51
Jak zawsze jestem pod wrażeniem Twoich pomysłów i zdjęć :) ale mimo, że torciki piękne to zjeść by mi nie było szkoda :D poproszę na jutro do kawy :D
dollce 06.01.2016 22:11
Brak słów... no może jedno REWELACJA!
Ewa Wojtaszko 06.01.2016 22:00
wyglądają...obłędnie !
Ada-Gaba 06.01.2016 21:35
ładnie się prezentują
stokrotka 06.01.2016 20:56
piękne torciki!!!
dorota w 06.01.2016 20:41
Ale to ślicznie wygląda!
norweska20 06.01.2016 20:13
smakowita propozycja
mirosława4 06.01.2016 19:24
cudowne zapewne tak smakują jak wyglądają :)
Wiktoria29 06.01.2016 19:11
urocze, dekoracja na zdjęciu bardzo efektowna
W poszukiwaniu inspiracji 06.01.2016 19:08
Cudowne! Świetny pomysł na elegancki deser.
ania2610 06.01.2016 19:04
bardzo fajnie wyglądają!
IKrakowianka 06.01.2016 18:44
bardzo apetycznie wyglądają
Gracer 06.01.2016 18:42
fajny pomysł
Małgorzata92 06.01.2016 18:24
Świetne, muszę wypróbować :)
mysza620 06.01.2016 17:32
super fotki, ładnie się prezentują
paulina2157 06.01.2016 17:31
niesamowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak