Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z kokosowo-imbirowymi krewetkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki duże 100 g
makaron tajski 100 g
mango 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
ananas w puszce 1/2 puszki
pędy bambusa 1/2 puszki
chili 1 sztuka
dressing z tamaryndy 2 łyżki
imbir 1 kawałek
wiórki kokosowe 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z kokosowo-imbirowymi krewetkami

1. makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,
2. mango kroimy w kostkę,
3. pędy bambusa chwilę przesmażamy na patelni,
4. chili drobno kroimy,
5. cebulę kroimy w piórka,
6. do makaronu dodajemy mango, ananasa, cebulę, chili, pędy bambusa, polewamy dressingiem z tamaryndy, mieszamy,
7. jajko lekko ubijamy, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy,
8. wiórki wsypujemy na talerz,
9. imbir obieramy drobno kroimy i dodajemy do wiórek kokosowych mieszamy,
10. każdą krewetkę moczymy w jajku z mąką, a następnie obtaczamy w wiórkach,
11. smażymy w dość dużej ilości oleju, osączamy na papierowym ręczniku,
12. sałatkę układamy na talerzach,
13. na wierzchu układamy krewetki, polewamy dressingiem z tamaryndy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 07.09.2015 20:08
smakowite połączenie
bami 01.06.2011 18:23
Intrygujące połączenia :)
Dorota76 10.03.2011 12:35
zapowiada się smakowicie
rosik93 05.02.2011 23:58
mniam, smacznie wygląda.
bogumiła3 20.09.2010 16:14
super
luna19 12.09.2010 18:12
krewetki uwielbiam zawsze :) zwłaszcza te duże

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak