Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe z warzywami i mięsem z kurczaka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1/2 szt
flaki 1 kg (wołowe)
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
por 1 szt ( średni)
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 7-8 szt
pieprz kilka ziarenek
majeranek
przyprawy 2 łyżki ( do flaków)
mąka pszenna 2 łyżki
smalec 2-3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Porada

Flaki wołowe z dodatkiem delikatnego mięsa z kurczaka i warzyw są bardzo smaczne i pożywne.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe z warzywami i mięsem z kurczaka

Kroki postępowania

1
Mięso z kurczaka umyć i ugotować z marchewką, pietruszką, gałązką lubczyku, odrobiną soli i pokrojonym porem. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę.
Krok 1 - Flaki wołowe z warzywami i mięsem z kurczaka foto
2
Oczyszczone flaki dokładnie umyć, zalać wrzącą wodą i gotować przez kilka minut. Następnie odcedzić, przepłukać, ponownie zalać wrzątkiem i gotować około 10-15 minut, odcedzić, wypłukać, osączyć, wsypać do garnka, zalać gorącym wywarem z kurczaka, dodać liście laurowe, angielskie ziele, kilka ziarenek pieprzu i gotować około 1-1,5 godziny.
Krok 2 - Flaki wołowe z warzywami i mięsem z kurczaka foto
3
Pod koniec włożyć pokrojone w słupki ugotowane mięso z kurczaka i warzywa.
Krok 3 - Flaki wołowe z warzywami i mięsem z kurczaka foto
4
Dodać przyprawę do flaków i majeranek, połączyć z zasmażką, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 4 - Flaki wołowe z warzywami i mięsem z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 05.01.2016 08:54
klasyka na stole ;)
Wacław 03.01.2016 18:37
moje ulubione,robimy podobnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak