Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

buraki czerwone 2 sztuki pieczone
ocet winny 3 łyżki
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
seler 1 plaster
por 1 kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 3 sztuki
pieprz 1 do smaku
śmietana 30% 1/2 szklanki
sól 1 do smaku
masło klarowane 1 do smaku
czosnek 1 ząbek

farsz sakiewek

kurki mrożone 10 dkg
podgrzybki 1 garść
cebula 1 sztuka
sól i pieprz 1 do smaku

ciasto na sakiewki

mąka pszenna 1 szklanka
sól 1 szczypta
woda ciepła 1/3 szklanki
oliwa 2 łużki
koper świeży 1 pęczedk

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami

Kroki postępowania

1
Buraki wcześniej upieczone obieram, kroję w kostkę i przekładam do pojemnika wysokiego.
Krok 1 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
2
Marchew, seler, por obieram, przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele, pieprz. Gotuję aż warzywa będą miękkie, na końcu solę. Cebulę, czosnek kroję i przesmażam na maśle, dodaję do buraków, wlewam bulion, ocet miksuję blenderem. Doprawiam zupę solą, pieprzem.


Krok 2 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
3
Podgrzybki namaczam na noc. Na drugi dzień gotuję godzinę. Odsączam z wody, kroję na kawałki drobne. Cebule kroję drobno przesmażam na maśle,
Krok 3 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
4
dodaję podgrzybki, pokrojone kurki zamrożone i dalej przesmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem

Krok 4 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
5
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, wodę gorącą miesza widelcem i odstawiam na chwilę. Ciasto wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ma być elastyczne. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką i za pomocą dużej szklanki wykrawam koła.
Krok 5 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto
6
Na każdym układam farsz, formuję sakiewkę i związuję gałązkami koperku. Gotuje we wrzącej osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Zupę podaję z sakiewkami i śmietaną.
Krok 6 - Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.05.2016 00:07
na pewno wspaniale smakuje
staropolanka5 03.01.2016 18:57
smakowity barszczyk, idealny
Stenka 02.01.2016 09:08
pięknie wygląda
SzczyptaChili 26.12.2015 00:47
Podany przepięknie , kurki , podgrzybki , aż można się rozmarzyć :)
Małgorzata Pin 24.12.2015 08:13
Świetnie się te sakiewki prezentują.
bietka 23.12.2015 22:51
te sakiewki pięknie wyglądają w barszczyku :)
mikrusiak 23.12.2015 21:21
pięknie i wytwornie :)
MAR3STA 23.12.2015 21:19
Fajne te sakiewki i w sam raz do barszczu
joannaa24 23.12.2015 20:20
Bardzo fajny przepis
Ania321 23.12.2015 18:54
pięknie się prezentuje :)
mirosława4 23.12.2015 17:14
apetyczny !
ben-ka 23.12.2015 16:16
Piękne danie, brawo!
Renata9 23.12.2015 15:54
Bardzo smaczny barszczyk
gosia56 23.12.2015 15:15
pyszny barszczyk;)
halina17 23.12.2015 15:09
smaczne : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak