Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki szpinakowe w białym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 250 g
szpinak mrożony 250 g
mąka 2 szklanki+3 łyżki
jajko 1 sztuka
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
masło 3 łyżki
śmietana 200 ml
bulion 1 szklanka
Gałka muszkatołowa cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki szpinakowe w białym sosie

Ziemniaki gotujemy i mielimy.
Szpinak powinien być taki w kawałkach,a nie rozdrobniony na miazgę. Po odmrozeniu i odsączeniu łączymy go z ziemniakami, dodajemy mąke i jajko, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Dokładnie mieszamy i z gotowej masy formujemy kotleciki, które po spłaszczeniu nożem smażymy na oleju.
Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy mąkę i wlewamy stopniowo bulion- dokłądnie mieszamy likwidując grudki, na koniec dodajemy śmietanę i mieszając przyprawiamy pieprzem i świezo startą gałką muszkatołową.
Kotleciki szpinakowe kroimy na paski i wkładamy do sosu.
Wszytsko razem dusimy pod przykryciem ok 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 25.11.2012 10:05
rewelacyjny pomysł na obiad!!!;]
ewaa 09.02.2012 18:54
pyszne
IlonaAlbertos 09.12.2011 21:04
Takich kotlecików jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak