Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z serem pleśniowym , gruszką i sałatą rzymską

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 200 g
gruszki 2 szt
ser pleśniowy niebieski 200 g
masło 2 łyżki
miód płynny 4 łyżki
rozmaryn świeży 2 łyżki
wino białe wytrawne 3 łyżki
sałata rzymska 200 g
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z serem pleśniowym , gruszką i sałatą rzymską

Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni C.. Plasterki boczku rozłożyłem na blasze i wstawiłem do piekarnika na ok.10 minut. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik kuchenny, aby ostygły i stwardniały. Gruszki po umyciu przeciąłem na 4 części, usunąłem gniazda nasienne i przeciąłem jeszcze na połówki. Roztopiłem masło na patelni i włożyłem gruszki. Skropiłem miodem, dodałem rozmaryn, smażyłem kilka minut, aż sos zgęstniał i stał się kleisty. Wlałem wino i podgrzewałem dalej przez 2 minuty, co pewien czas mieszałem, zdjąłem z ognia i odstawiłem. Liście sałaty wrzuciłem na półmisek i wymieszałem z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiłem solą i pieprzem. Ser rozdrobniłem, dodałem do sałaty rozłożyłem kawałki gruszek i lekko pokruszony boczek. Polałem sosem miodowo-rozmarynowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 25.12.2015 19:38
Fajne połączenie smaków.
IKrakowianka 22.12.2015 21:14
ciekawe połączenie
mikrusiak 22.12.2015 19:26
bardzo jestem ciekawa jak to smakuje :) wygląda całkiem całkiem..:)
wwwiolka 22.12.2015 13:26
Bardzo fajny przepis.
Futka 22.12.2015 10:56
Bajecznie smaczne połączenie smaków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak