Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielofunkcyjna łopatka w pieprzu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
ocet winny 1 łyżeczka
czosnek 2 zabki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielofunkcyjna łopatka w pieprzu

Łopatkę dokładnie nacieramy musztardamni, oliwą, rozgniecionym czosnkiem i octem, posypujemy ziołami, sola i pieprzem i kilkunastoma pieprzami marynowanymi. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Ppotem wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny.
Można w naczyniu żaroodpornym obok rękawa z łopatką położyć ziemniaki i piec je razem. Potem po upieczeniu zabrać rękaw, a łopatkę razem z sosem zostawić w naczyniu, wtedy ziemniaki sa fajnie upieczone i jeszcze polane pysznym sosem z pieczenia.
Tak można przygotowac ciekawy obiad.
Pieczeń po wystudzeniu idealnie nadaje się jako mięso na kanapki, da się ją cieniutko pokroić.
A pozostały sos z pieczenia można wykorzystać jako bazę do innych sosów, np gulaszu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 30.01.2012 12:22
?wietne mi?sko :)
bami 18.12.2011 21:08
Smacznie przyrządzona łopatka :)
wedith1 15.11.2010 06:01
Bardzo soczysta i apetyczna!
pawel007 03.11.2010 07:55
pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak