Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne jajka z łososiem

5.0
(55)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny przepis na faszerowane jajka wielkanocne! Farsz z wędzonym łososiem doskonale sprawdzi się nie tylko na uroczyste świąteczne śniadanie, ale również na różne imprezy.

Składniki:

łosoś wędzony plastry 100 gram
jajko 5-6 sztuk
majonez 2-3 łyżki
bazylia świeża do dekoracji
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku do smaku

Porada

Idealne na świąteczne śniadanie lub przystawkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne jajka z łososiem

Przepisów na faszerowane jajka wielkanocne jest bardzo dużo, a różnią się one od siebie farszem oraz sposobem dekoracji czy podania. W tym przepisie farsz przygotowano na bazie ugotowanych żółtek oraz wędzonego łososia z dodatkiem majonezu. Całość została zblendowana do uzyskania gładkiej konsystencji, która wspaniale współgra z białkami jaja. Sposób podania faszerowanych jajek wielkanocnych zależy od inwencji i kreatywności. Ja nacięłam jajka wzdłuż (nie przecięłam na pół), wyciągnęłam żółtka, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wypełniłam faszerowane jajka wielkanocne i udekorowałam kiełkami. 

Kroki postępowania

1
Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy.
Krok 1 - Wielkanocne jajka z łososiem foto
2

Następnie obieramy ze skorupek. Z jajek wycinamy ¼ całości, wykonując w każdym wcięcie. Delikatnie wyciągamy żółtka.

Krok 2 - Wielkanocne jajka z łososiem foto
3
Łososia wyjmujemy z opakowania, przekładamy do garnuszka i miksujemy.
Krok 3 - Wielkanocne jajka z łososiem foto
4
Do zmiksowanego dodajemy pokruszone żółtka oraz majonez.
Krok 4 - Wielkanocne jajka z łososiem foto
5

Całość ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku. Masę łososiowo-żółtkową przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Napełniamy nią zagłębienia po żółtku i pustą, wyciętą część jajek. Przed podaniem dekorujemy bazylią lub natką pietruszki. Podajemy!

Krok 5 - Wielkanocne jajka z łososiem foto

Faszerowane jajka wielkanocne to prosta w przygotowaniu przekąska na stół wielkanocny, która z pewnością będzie cieszyła się zainteresowaniem rodziny. Dla urozmaicenia dań wielkanocnych, przygotujcie również chrzan wielkanocny czy pieczeń rzymską z ćwikłą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 12.12.2015 07:35
Mniam, świetna propozycja nie tylko na Wielkanoc.
mikrusiak 11.12.2015 20:35
Smakowicie się "przedstawiają"... :)
Ania321 11.12.2015 18:16
Zjadłabym z przyjemnością :)
mysza75 11.12.2015 09:58
Jakie piękne jajeczka
Aleksandra/Olcia 11.12.2015 08:35
smaczna przystawka
berys18 11.12.2015 07:21
bardzo ładnie i smacznie się prezentują
gusia1000 11.12.2015 01:07
Smaczna przekąska świąteczna.
Franciszek 11.12.2015 00:48
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak