Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne jajka z łososiem
Przepisów na faszerowane jajka wielkanocne jest bardzo dużo, a różnią się one od siebie farszem oraz sposobem dekoracji czy podania. W tym przepisie farsz przygotowano na bazie ugotowanych żółtek oraz wędzonego łososia z dodatkiem majonezu. Całość została zblendowana do uzyskania gładkiej konsystencji, która wspaniale współgra z białkami jaja. Sposób podania faszerowanych jajek wielkanocnych zależy od inwencji i kreatywności. Ja nacięłam jajka wzdłuż (nie przecięłam na pół), wyciągnęłam żółtka, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wypełniłam faszerowane jajka wielkanocne i udekorowałam kiełkami.
Kroki postępowania
Następnie obieramy ze skorupek. Z jajek wycinamy ¼ całości, wykonując w każdym wcięcie. Delikatnie wyciągamy żółtka.
Całość ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku. Masę łososiowo-żółtkową przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Napełniamy nią zagłębienia po żółtku i pustą, wyciętą część jajek. Przed podaniem dekorujemy bazylią lub natką pietruszki. Podajemy!